Kilka faktów o stomatologii i implantach - Dentysta

Implanty zębów Ruda Śląska

Szyjka jest częścią zęba łącząca koronę

W zależności od przyjętego podziału korona i korzeń są różnie definiowane. Według podziału zwanego anatomicznym, korona jest częścią zęba pokrytą szkliwe

Kilka faktów o stomatologii i implantach - Dentysta Implanty zębów Ruda Śląska
m, z kolei korzeń anatomiczny jest to część zęba pokryta cementem. Według podziału klinicznego korona kliniczna to ta część korony anatomicznej, która znajduje się ponad dziąsłem, podczas gdy korzeń kliniczny to część zęba znajdująca się poniżej brzegu dziąsłowego. Szyjka jest częścią zęba łącząca koronę anatomiczną i korzeń anatomiczny – w tym miejscu występuje charakterystyczne przewężenie zęba.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka


Podział stomatologii


Stomatologia jest na tyle szerokim działem nauki, że konieczne było sklasyfikowanie jej na poszczególne specjalności. Każdy z działów stomatologii zajmuje się czymś innym, różnymi częściami twarzy, zębów i jamy ustnej oraz różnymi wadami, na przykład zgryzu. Podstawowymi specjalnościami stomatologicznymi jest chirurgia stomatologiczna, chirurgia twarzowo-szczękowa, ortodoncja, periodontologia oraz protetyka. Obydwie chirurgie są pokrewne, gdyż zajmują się leczeniem operacyjnym schorzeń jamy ustnej, różnica polega jednak na tym, że skupiają się na różnych częściach okolic przyległych do jamy ustnej. Z kolei ortodoncja jest skupiona na wadach zgryzu, korygując je. Periodontologia zajmuje się leczeniem chorób przyzębia i błony śluzowej, a protetyka ma za zadanie zapewnić normalny zgryz pacjentowi po utracie jego naturalnych zębów.


Czym jest próchnica?


Próchnica – coraz częstsza przypadłość ludzi, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży, jest zmorą wielu stomatologów. Czym jednak naprawdę jest próchnica i w jaki sposób powstaje? Jest to bakteryjna choroba zakaźna atakująca tkanki twarde zęba. Jest powodowana działaniem kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej podczas metabolizmu cukrów. Innymi słowy im więcej cukrów przyjmujemy tym gorzej dla naszych zębów. Można wyróżnić cztery główne czynniki przyczyniające się do powstawania próchnicy – bakterie, cukry, podatność zębów oraz czas. Jednak nawet jeśli wszystkie cztery będą miały miejsce, nie oznacza to wcale, że próchnica się pojawi. Podatność zębów na próchnicę jest cechą indywidualną, wynikającą zarówno z genetyki, jak i z otoczenia, w którym ktoś dorastał.